Sindicatul “Sanitas” a stabilit la sfârșitul săptămânii trecute, programul protestelor, în condiţiile în care sistemul sanitar stă pe un butoi de pulbere. Vineri, la București, au ajuns semnăturile de la filiale din întreaga ţară, urmând a fi stabilite data şi etapele declanșării acțiunii la nivelul întregii țări. Acţiunile vin ca urmare a faptului că Guvernul s-a lăudat cu majorări substanţiale în sistem, dar în realitate angajații spitalelor încasează, la final de lună, mai puţini bani.
Modalitatea de împărțire a banilor în unitățile spitalicești a creat un adevărat haos, din cauza deciziilor care se bat cap în cap. Regulamentul de sporuri este în contradicție cu un document trimis de către Ministerul Sănătății, pentru fiecare spital în parte. Document în care este specificat plafonul maxim pentru sporuri. În cursul zilei de vineri au avut loc la sediul Ministerului Sănătăţii negocieri între ministrul Sorina Pintea, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, şi reprezentanţii sindicatelor.
Negru pe alb
Un exemplu concludent, care ne demonstrează că salariile unor angajați din Sănătate au scăzut dramatic se poate observa și în fotografia alăturată. În acest caz, un referent gradul I, angajat al Spitalului Județean de Urgență Zalău, a beneficiat în luna februarie (înainte de “creșteri”) de un salariu brut de 6.912 lei, ca apoi, pe flururașul de salariu aferent lunii martie să primească doar 4.817 lei. Diferența de aproape 2.100 de lei la salariul brut, și aproape 12 milioane la venitul net, a trecut deja în contul “darnicului” stat român.
Guvernul aruncă pisica moartă în curtea Spitalelor
După discuțiile avute cu reprezentanții Guvernului, vineri, sindicatele din sănătate au decis să amâne cu o săptămână declanşarea proteselor la nivel naţioanl, după ce ministrul Sănătăţii le-a oferit o variantă provizorie pentru a compensa scăderea veniturilor, determinată de plafonarea sporurilor. Banii vor fi luaţi din bugetele spitalelor, practic din fondurile ce ar trebui să asigure calitatea actului medical. Întrebată de unde vor da bani spitalele care nu au fonduri, ministrul Sănătăţii le-a recomandat managerilor să dea dovadă că ştiu să se gospodărească. „Problema banilor e rezolvată, aceste diferenţe de salarii se plătesc prin act adiţional la contractele pe care spitalele le au cu CNAS. Astfel aceste pierderi din februarie vor fi acoperite, exista în legea 95 (privind reforma în domeniul sănătăţii) o prevedere carre spune că spitalele pot acorda stimulente,” a declarat Sorina Pintea, după întâlnirea cu sindicatele.